Nieuws

Triodos: 'Ook financiële sector moet fossiele assets afbouwen'

Financiële instellingen moeten in rap tempo hun fossiele investeringen afbouwen. Verder doen de ministers Hoekstra en Wiebes er goed aan de financiële sector te vragen zich te committeren aan de klimaatdoelstellingen.

Dat stelt Triodos Bank, in reactie op vandaag gepresenteerde voorstellen voor de hoofdlijnen van een Klimaatakkoord. Triodos Bank draagt actief bij aan de klimaattafels, onder meer met een financieringsoplossing om de komende jaren miljoenen woningen te verduurzamen.

De bank vindt dat ook de financiële sector zich in het najaar actief moet committeren aan het doel van het Klimaatakkoord: een CO2-reductie van 49 procent in 2030. "Dit betekent niet alleen meer groene financiering, maar ook versnelde afbouw van fossiele assets", zegt ceo Peter Blom van Triodos Bank. "Alle Nederlandse assets van financials moeten in 2030 tenminste 49 procent reductie laten zien." Dat betekent volgens hem dat financiële instellingen in hun relatie met bedrijven klare wijn schenken: "Doe je mee met de transitie? Zo niet, dan beëindigen we de financiering."

Volgens Blom moet verduurzaming niet alleen van de overheid komen, maar is ook druk vanuit financiële instellingen hard nodig. "De resultaten van de klimaattafels tot nu toe laten zien dat dit vooral bij landbouw, industrie en mobiliteit gewenst is." Triodos Bank zal vanaf 2018 zelf beginnen met het meten en rapporteren van de CO2-voetafdruk van haar leningen en investeringen, aan de hand van de methodiek die is ontwikkeld door PCAF.

Impact energietransitie

Met het Klimaatakkoord komt de energietransitie in een stroomversnelling. Volgens Itske Lulof, directeur Energie & Klimaat bij Triodos Investment Management, moeten banken maar bijvoorbeeld ook pensioenfondsen en verzekeraars, zich meer zorgen gaan maken over de impact van de transitie op de toekomstige kredietwaardigheid van bedrijven die nu nog stammen uit de oude economie. "Ook dát valt onder de fiduciaire verantwoordelijkheid van vermogensbeheerders. Maar zolang onze sector denkt te moeten kiezen voor een hoger rendement op fossiel, versus een net iets lager rendement op cleantech, valt er nog een wereld te winnen."

Klimaatakkoord

Vandaag presenteerde Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, het 'Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord'. In totaal praten meer dan honderd organisaties mee over welke maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen op zijn minst met 49 procent terug te dringen in 2030. Zowel overheden als bedrijven en maatschappelijke organisaties zitten om de vijf 'tafels' die voor afzonderlijke sectoren zijn ingericht: elektriciteit, industrie, mobiliteit, 'gebouwde omgeving' en landbouw.

De plannen worden nog doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). Als daaruit zou blijken dat de 49 procent niet wordt gehaald, dan moeten de voorstellen worden aangepast, aldus Nijpels. Hoe de rekening wordt verdeeld, is uiteindelijk aan de politiek.

 

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.