Nieuws

Wouter Bos eerste topman Invest-NL

Oud-minister van Financiën Wouter Bos wordt de eerste bestuursvoorzitter van Invest-NL, de staatsdeelneming die investeringen gaat stimuleren op maatschappelijke terreinen. Invest-NL wordt naar verwachting in 2019 definitief opgericht en moet ondernemers dan één loket bieden voor risicokapitaal, garanties en financieringsprogramma's.

In aanloop naar de oprichting zal Bos eind oktober beginnen met de opbouw van Invest-NL, om een voortvarende start te kunnen maken zodra de oprichting van de naamloze vennootschap een feit is. Hij zal in de opbouwfase de strategie en visie van Invest-NL mede vormgeven.

Invest-NL moet bedrijven en projecten die moeilijk aan financiering komen, door onzekerheid over risico en rendement of lange terugverdientijden op investeringen, helpen met het bestaande financieringsinstrumentarium en met een kapitaalstorting van 2,5 miljard euro. Daarmee zal ook meer financiering vanuit institutionele beleggers en Europese fondsen en programma’s worden aangetrokken.

Het initiatief voor Invest-NL werd in 2017 genomen door het vorige kabinet. De instelling gaat ook start-ups en scale-ups helpen. Verder kan Invest-NL zelf participeren in doorgroeiende bedrijven. Een en ander moet helpen bij het versterken van de economie en de omslag naar een duurzame economie.

De ministerraad heeft op 29 juni ingestemd met het wetsvoorstel voor de oprichting van Invest-NL. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zal het wetsvoorstel voor advies voorleggen aan de Raad van State.

Wouter Bos

Wouter Bos (54) is nu nog bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum, een functie die hij sinds 2013 vervult. Het VUmc fuseerde dit voorjaar met het eveneens Amsterdamse Academisch Medisch Centrum (AMC). Tussen 2007 en 2010 was Bos minister van Financiën in het kabinet-Balkenende IV. Hij werd eerder dit jaar gepasseerd als opvolger van topman Jos Nijhuis bij Schiphol. Ook werd hij genoemd als kandidaat voor het burgemeesterschap van Amsterdam, een positie die inmiddels is vergeven aan Femke Halsema.

"De drie betrokken ministers hebben de bezoldiging voor de ceo bepaald op €202.000 bruto, een pensioenbijdrage van €25.000 en een onkostenvergoeding", aldus de brief van minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer over de aanstelling van Bos. "Gezien de aard van de werkzaamheden en het tijdelijke karakter van de aanstelling achten wij dat in dit bijzondere geval gerechtvaardigd."

Volgens Hoekstra wordt de aanstelling van Bos beëindigd zodra de vennootschap is opgericht. Naar verwachting is dat in het voorjaar van 2019.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.