Nieuws

FBR: nieuwe beroepsvereniging voor fiscalisten

Er is een nieuwe beroepsvereniging voor belastingadviseurs en kleine (salaris)administratiekantoren.

De nieuwe vereniging heet de Federatie Belastingraadgevers (FBR), noemt zichzelf een "digitale beroepsorganisatie" en is opgericht naar een idee van Felix Peppelenbosch (Fiscanet) en Lilian Bergmans (CAOnet). Volgens de FBR hebben inmiddels ruim 180 accountants- en (salaris)administratiekantoren zich aangesloten bij de vereniging. De FBR kent geen PE-verplichting, want "slaafs cursussen aflopen draagt niet bij aan een betere belastingadviseur", aldus oprichter Peppelenbosch.

Onnodige controles

Volgens Peppelenbosch is de FBR een gevolg van het feit dat veel kleine administratiekantoren en éénpitters zich niet meer thuisvoelen bij de richting die de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is ingeslagen, omdat de lidmaatschapskosten te hoog zijn en de eisen te streng. In het bestuur van FBR zitten oud-NOAB-bestuurders Ton Meenhuis en Peter Abdala.

"Veel advieskantoren ervaren het dienstenpakket van hun brancheorganisatie als te mager of zij vinden de bestaande contributie te hoog. Bovendien vinden zij de jaarlijkse controles die vanuit de beroepsorganisatie plaatsvinden te tijdrovend en onnodig", zegt Peppelenbosch.

Accountantskantoren

"Wij vinden dat de traditionele beroepsorganisaties voor accountants-, (salaris)administratiekantoren en belastingadvieskantoren met hoge lidmaatschapskosten niet meer van deze tijd zijn. En wegen voor uw kantoor de lidmaatschapskosten wel op tegen de dienstenpakketten die door deze organisaties aan u worden geleverd? Misschien, maar uw cliënten verwachten van u iets anders, namelijk een waarborg voor een hoog kennisniveau", schrijft de FBR op haar website.

Volgens Peppelenbosch zijn de teksten op de website verouderd en is het niet de bedoeling dat de FBR in het vaarwater terechtkomt van de NBA. "Onze diensten spitsen zich echt toe op advies aan kleine fiscale advieskantoren en éénpitters, dus het gaat bijvoorbeeld om nieuwsbrieven, handreikingen, handboeken, fiscaal advies en ons netwerk, waarmee wij fiscalisten met een specifieke vraag kunnen koppelen aan de juiste experts."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.