Nieuws

Ook Nederlandse academici publiceren in 'foute tijdschriften'

Honderden Nederlandse academici hebben de laatste jaren wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in tijdschriften met een twijfelachtige reputatie. Het gaat om tijdschriften die tegen forse betaling en zonder enige kwaliteitsbeoordeling ingezonden artikelen publiceren.

Dat meldt de Volkskrant, op basis van gegevens van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), dat eerder met de Panama Papers kwam. Nederlandse academici die in dit soort uitgaven publiceerden deden dat veelal als 'laatste auteur', in artikelen van medewerkers of promovendi, aldus de krant, die inzage kreeg in de gegevens van het ICIJ. Een aantal van de 'rooftijdschriften' zou gerichte mails sturen naar wetenschappers die onder druk staan om zo veel mogelijk te publiceren.

In juli publiceerde het ICIJ over deze praktijken, na een analyse van 175.000 wetenschappelijke artikelen van vijf van 's werelds grootste 'pseudowetenschappelijke platforms', zoals het Indiase Omics en het Turkse Waset. De Amerikaanse autoriteiten zijn naar verluidt een onderzoek begonnen naar Omics, wegens vermeende frauduleuze claims. Op de Omics-site staan ook veel accountancy-gerelateerde publicaties.

Nederlandse wetenschappers

Volgens de Volkskrant staan in de databank van het ICIJ-collectief zo'n driehonderd artikelen van zeker 750 Nederlandse wetenschappers die bij Omics publiceerden. Waset publiceerde honderd zogenoemde ‘conferentiepapers’ van ongeveer vijfhonderd auteurs van Nederlandse instellingen.

Nederlandse wetenschappers werken volgens een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) mee aan honderdduizend wetenschappelijke publicaties per jaar. Zij hebben er volgens haar niets aan in 'neptijdschriften' te publiceren. Dat het toch gebeurt kan komen door samenwerkingen, denkt zij. "Veel publicaties zijn samenwerkingen van wetenschappers uit veel verschillende landen."

Het wel of niet publiceren in wetenschappelijke journals was recent nog aanleiding voor enige discussie onder hoogleraren op Accountant.nl.

Bron: ANP/Accountant

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.