Nieuws

Bij grotere bedrijven vaker ICT-incidenten

In 2016 heeft de helft van de bedrijven met tien of meer medewerkers te maken gehad met een ICT-veiligheidsincident: onbedoelde uitval van ICT of een aanval van buitenaf. Bij bedrijven met twee tot tien medewerkers was dit slechts een kwart. In bijna de helft van de gevallen leidde zo'n incident ook tot kosten.

Dat staat in de Cybersecuritymonitor 2018 die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft uitgebracht. In deze tweede editie van de monitor schetst het statistiekbureau een beeld van de ICT-incidenten waarvan bedrijven en personen slachtoffer zijn geworden en de maatregelen die ze ertegen nemen.

Grotere bedrijven: vaker incidenten

Grotere bedrijven hebben vaker te maken met ICT-incidenten, ondanks het hogere cybersecurityniveau. Van de grootste bedrijven (meer dan vijfhonderd medewerkers) had zelfs 73 procent in 2016 te maken met een incident. Dat kan volgens het CBS verschillende oorzaken hebben. Zo werken er bij grote bedrijven vaak meer mensen met een computer en is de ICT-infrastructuur complexer.

De bedrijfstak waarin een bedrijf actief is lijkt er minder toe te doen. Zo hebben financiële instellingen met 37 procent vrijwel even vaak te maken met een ICT-beveiligingsincident als bedrijven in de industrie (36 procent). De horeca kent met 17 procent verreweg het minste aantal incidenten, waarschijnlijk door het minder grootschalige en complexe ICT-gebruik binnen deze bedrijfstak.

Voor alle bedrijfsgroottes en bedrijfstakken geldt dat het overgrote deel van de incidenten veroorzaakt werd door een niet moedwillig veroorzaakte storing, bijvoorbeeld verkeerd geïnstalleerde software, en in veel mindere mate door een kwaadwillende aanval van buitenaf.

Datalekken

In 2017 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens 10.009 meldingen van datalekken. In veel gevallen werd privacygevoelige informatie onbedoeld gelekt, bijvoorbeeld door slordigheid van medewerkers. 6 procent van de datalekken werd veroorzaakt door hacking en/of malware en phishing.

» Cybersecuritymonitor 2018

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.