Nieuws

CBS: Omzetstijging zakelijke dienstverlening versnelt

De omzet van de zakelijke dienstverlening steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van accountancy- en administratiekantoren steeg met 5,2 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging was hoger dan in het eerste kwartaal (7,5 procent), en is de hoogste stijging in ruim twee jaar. In het vierde kwartaal van 2015 was de stijging voor het laatst hoger, 9,0 procent.

Ingenieurs en de rechtskundige dienstverlening zagen hun omzet flink groeien: bij de ingenieurs 10,5 procent, bij de rechtskundige dienstverlening met 8,4 procent. De uitzendbranche is opnieuw de koploper met 12,2 procent, vergelijkbaar met een kwartaal eerder.

De branche markt- en opinieonderzoek noteert als enige een negatief cijfers en zag de omzet met 2,3 procent dalen, wat voor deze branche de eerste daling is in vijf jaar.

Personeel

De verwachtingen onder zakelijke dienstverleners voor de komende drie maanden wat betreft het economisch klimaat, omzet, prijzen en personeelssterkte zijn positief. Maar het personeelstekort baart de sector wel zorgen: 34,5 procent van de zakelijke dienstverleners en 39,1 procent van de IT-dienstverleners noemt een tekort aan personeel als belemmering.

"In bijna alle branches wordt dit als de belangrijkste belemmering gezien. Alleen in het reclamewezen worden andere belemmeringen vaker genoemd. In die branche worden zowel onvoldoende vraag als financiële beperkingen door 16,4 procent van de ondervraagden als belangrijkste belemmeringen gezien, terwijl 10,8 procent een tekort aan arbeidskrachten als belemmering noemt", aldus het CBS.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.