Nieuws

Cfo ING geslachtofferd om witwaszaak

Koos Timmermans, sinds 2017 cfo van ING, stapt op. Zijn vertrek volgt op de schikking die ING met het Openbaar Ministerie (OM) sloot vanwege de betrokkenheid van de bank bij witwaspraktijken.

Timmermans was tussen 2010 en 2016, de periode waar het OM-onderzoek betrekking op had, eindverantwoordelijk voor ING Nederland. "In het licht van deze omstandigheden zal Koos Timmermans in overleg met de raad van commissarissen aftreden", stelt ING in een verklaring.

"De ernst van de witwaszaak en de vele reacties van belanghebbenden maakten het passend om verantwoordelijkheid te nemen op bestuursniveau", aldus president-commissaris Hans Wijers. Daarmee is de cfo op bestuursniveau het eerste slachtoffer van de witwasaffaire. De positie van topman Ralph Hamers zou binnen ING niet ter discussie staan. Het OM gaf eerder aan dat onvoldoende duidelijk was wie binnen de bank eindverantwoordelijk was voor een en ander.

Lof

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het OM. Ook betaalt ING de overheid honderd miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. Duidelijk werd al snel dat controlesystemen van de bank niet goed functioneerden. Zo stond het monitoringsysteem zo afgesteld dat dagelijk maximaal drie risicosignalen per risicocategorie werden gemeld.

Timmermans, in dienst bij ING sinds 1996, werd in 2007 chief risk officer bij de bank. Sinds 2011 is hij vicevoorzitter van de management board banking. Pas vorig jaar werd hij benoemd tot cfo. Hij blijft aan tot voor hem een opvolger is gevonden. Volgens de bank is dat om een "ordelijke transitie" mogelijk te maken. In het persbericht van de bank zwaait rvc-president Wijers de vertrekkend cfo lof toe voor de wijze waarop hij de balans van de bank heeft aangepast aan nieuwe regelgeving, waarmee ING een "robuuste financiële positie" heeft verkregen. "On behalf of all at ING, we wish him all the best in his future endeavours."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.