Nieuws

VEB stelt vragen aan ING en accountants over witwasaffaire

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil meer transparantie, betere interne controle en het doorhalen van variabele beloning bij ING. De controlerend accountants moeten volgens de VEB een deel van hun audit fee terugbetalen.

De beleggersvereniging noemt de conclusies van het Openbaar Ministerie (OM) over de betrokkenheid van de bank bij witwasaffaires “spijkerhard en verbijsterend tegelijk” en wil daarom “concrete actie”.De VEB stelt in een brief aan zowel het ING-bestuur als controlerend accountants EY en KPMG een serie vragen.

Transparantie

De VEB roept de raad van commissarissen van ING, in het bijzonder de auditcommissie, op om zo transparant mogelijk te zijn bij het beantwoorden van de vraag of er nog meer gelijksoortige problemen bij andere bedrijfsonderdelen spelen. De schikking van ING met het OM heeft alleen betrekking op Nederland.

Ook pleit de VEB voor een extra ING-bestuurder voor governance en compliance, "om de impact van de interne controlesystemen te garanderen". Volgens de beleggersvereniging tonen de problemen bij ING aan dat de "huidige invulling van de chief risk officer-functie bij ING onvoldoende is".

Variabele beloning

De VEB vindt het daarnaast passend als de rvc van de bank haar bevoegdheid gebruikt om "alle eerder door de raad van bestuur ontvangen voorwaardelijke, variabele beloningen terug te vorderen of door te halen".

Ook gaat de VEB er van uit dat variabele beloningen bij de bank van de baan zijn "totdat ING met zekerheid kan verklaren dat de interne controlemechanismen op orde zijn". Eerder had het ING-bestuur aangegeven vanwege de schikking met het OM alleen af te zien van een bonus over 2018.

Audit fees

De VEB wil verder dat de rvc van ING met de huidige controlerend accountant KPMG en voormalige accountant EY het gesprek aangaat, om betaalde audit fees deels terug te vorderen. "Het lijdt geen twijfel dat de betrokken accountants hun taak niet naar behoren hebben uitgevoerd, onder andere als het gaat om de beoordeling van de staat van de interne controle binnen ING", aldus de beleggersvereniging.

De VEB wil van KPMG en EY ook meer openheid van zaken over de controle van ING. Zo wil men weten of de accountants signalen aantroffen die er op wezen dat de bank niet voldeed aan de eisen die de Wwft stelt en of daarover verbeterpunten zijn aangedragen.

» Brief VEB aan ING, KPMG en EY

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.