Nieuws

EBA: 'EU-lidstaten moeten samen boekhoudregels maken voor cryptomunten'

De Europese bankenautoriteit EBA ziet voor zichzelf geen rol in het reguleren van cryptomunten en wil dat lidstaten onderling afspraken maken over nieuwe regelgeving.

Dat blijkt uit het rapport 'Report on Crypto-assets'. Volgens de EBA vallen cryptomunten buiten de scope van EU-regulering van financiële diensten. Daarnaast wijst de EBA erop dat lidstaten momenteel veel verschillende aanpakken hanteren voor dit relatief nieuwe fenomeen. "Deze factoren zorgen voor potentiële problemen, inclusief op het gebied van consumentenbescherming, operationele veerkracht, marktintegriteit en het gelijke speelveld", aldus de EBA. De bankenautoriteit vindt de omvang van de markt in cryptomunten echter nog te klein om een bedreiging te vormen voor de financiële stabiliteit.

De EBA adviseert daarom de Europese Commissie om aan de hand van nieuwe analyses te komen tot een EU-brede aanpak van mogelijke problemen en te zorgen voor consistente boekhoudregels in de hele EU. De EBA vindt wel dat de EU daarbij op moet passen om niet zo streng te reguleren dat de ontwikkeling van blockchain-technologie negatief beïnvloed wordt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.