Nieuws

NBA start gefaseerde invoering nieuwe PE-regeling

De NBA is vanaf 1 januari gestart met de invoering van een nieuwe permanente educatie-regeling voor accountants. De nieuwe regeling geldt in eerste instantie alleen voor accountants bij de Belastingdienst en voor adviseurs bij big four-kantoren.

De beroepsorganisatie besloot eerder de bestaande PE-regeling, die uitgaat van 120 PE-uren per drie jaar, te vervangen door een outputgericht systeem. Beroepsontwikkeling en leerresultaat staan daarin centraal, in plaats van een urennorm.

In het nieuwe PE-model krijgen accountants meer verantwoordelijkheid en keuzevrijheid in vorm en inhoud van PE-activiteiten. NBA-leden stellen zelf een PE-portfolio op. Met de nieuwe systematiek wordt ook aangesloten bij de Vernieuwingsagenda en de vernieuwde eindtermen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA).

Geleidelijke invoering

Om de omschakeling goed te laten verlopen is gekozen voor geleidelijke invoering, na een pilotfase van drie jaar. Vanaf 1 januari 2019 geldt de nieuwe regeling alleen nog voor accountants werkzaam bij de Belastingdienst en accountants in een adviesfunctie binnen big four-accountantsorganisaties. "De Belastingdienst had al veel deelnemers in de pilot, voor die leden is het niet nieuw meer", stelt NBA-directeur Harm Mannak in een toelichting in het decembernummer van Accountant. "En binnen de advisory-tak van de big four liepen leden vaak aan tegen de beperkingen in het aanbod van erkende PE-instellingen."

In 2020 gaat de nieuwe PE-regeling ook in voor accountants werkzaam bij oob-kantoren en voor intern en openbaar accountants. In 2021 volgen andere openbaar accountants en accountants in business. Dat biedt het bureau en de leden de mogelijkheid zich goed voor te bereiden op de overgang, aldus de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.