Nieuws

NBA eert Brenda Westra met naamgeving foyer

De ontvangstruimte van het NBA-gebouw in Amsterdam draagt voortaan de naam Brenda Westra Foyer. Daarmee eert de beroepsorganisatie deze in 2015 overleden vrouwelijke 'rebel-accountant'.

"Haar naam onthouden is één ding, maar laat ons vooral niet vergeten ook haar missie te onthouden en voort te zetten", benadrukte Arnout van Kempen in een emotioneel eerbetoon aan Brenda Westra.

Foto Arnout van Kempen, Sandra Lutchman en publiek in zaal

Hij memoreerde niet alleen haar werk als auteur van heldere studieboeken, maar ook haar grote bijdrage aan de totstandkoming van wetgeving en de inrichting van het AFM-toezicht. Deze vooral onzichtbare rol behoort niet tot de "geschreven geschiedenis" van het accountantsberoep, aldus Van Kempen over de met haar gevoerde gesprekken. "En dat is ergens wel jammer, want ze hadden een grotere impact op het gehele beroep dan iemand ooit zal weten."

Foto Arnout van Kempen

Hij is dan ook blij met het eerbetoon aan Westra via de naamgeving van de NBA-foyer. "Dat haar naam hier wordt vereeuwigd is goed en terecht en zeer verdiend. Maar iedere accountant die vanuit echte liefde voor het vak, vanuit innerlijke integriteit, oprecht bijdraagt aan een mooiere wereld, laat Brenda een beetje voortbestaan."

Onthulling

De onthulling van de naam van de foyer vormde het slot van een bijeenkomst rondom het NBA-project 'Meer diversiteit'. De NBA plaatste eerder dit jaar een oproep onder de ruim 21.000 leden om mee te denken over een geschikte naam voor de foyer. Tot nu toe waren alle zalen in het pand aan de Amsterdamse Antonio Vivaldistraat vernoemd naar mannelijke pioniers uit het accountantsberoep. Maar ondertussen is ruim een vijfde (21,8 procent) van de Nederlandse accountants vrouw.

Foto onthulling door Sandra Lutchman en Esther van der Vleuten

Bestuurslid Esther van der Vleuten, lid van de selectiecommissie, motiveerde de uiteindelijke keuze uit de vele ontvangen suggesties voor de naam van de foyer. Gekeken is vooral naar de blijvende invloed van de naamgeefster op het beroep en het zijn van een rolmodel, voor zowel mannen als vrouwen in de accountancy.

Foto Esther van der Vleuten en Sandra Lutchman

Accountant Remco van den Akker omschreef Westra als "eerst verguisd en later toch omarmd door het vak". Het bord met de naam van Brenda Westra, dat daarna werd onthuld in de foyer van de NBA, spreekt van "oprechte betrokkenheid bij het vak en (meer dan) een tikkeltje eigenwijs". De Stichting Future Finance, eerder opgericht door Westra zelf, schenkt de NBA een kunstwerk van kunstenares Marte Röling, om Westra extra te eren.

Diversiteit

Sandra Lutchman, door de NBA aangezocht als strategisch adviseur bij het diversiteitsproject, gaf tijdens de bijeenkomst aan de NBA binnenkort een voorstel te doen voor onderzoek naar de oorzaken van het verlies van vrouwen in het beroep. Vrouwelijke accountancystudenten doen zeker niet onder voor hun mannelijke mede-studenten en ook bij de instroom is sprake van behoorlijk evenwicht. Maar in de jaren daarna besluiten veel vrouwen om het beroep te verlaten. De top van accountantsorganisaties is nog altijd een "mannenplatform", zo werd gesteld. "De uitdaging ligt bij iedereen, voor een deel ook bij de vrouwen zelf."

Foto Sandra Lutchman

Lutchman benadrukte dat diversiteit een thema is dat blijvend aandacht moet krijgen. "In tijden van crisis valt het vaak van de agenda." Ook NBA-voorzitter Marco van der Vegte onderstreepte het belang van diversiteit. Hij erkende dat het in de praktijk soms nog moeite kost om divers samengestelde teams te realiseren. "De manier waarop je zelf in de wedstrijd zit, is niet per se de manier waarop je iemand anders moet beoordelen."

De naamgeving van de foyer is onderdeel van breder beleid, aldus de NBA. Het bestuur heeft recent besloten dat in alle commissies van de beroepsorganisatie naar ten minste dertig procent deelname door vrouwen moet worden gestreefd. Dat geldt ook voor het bestuur zelf. De NBA sluit daarmee aan op een recent advies van de Sociaal-Economische Raad (SER), die pleit voor een quotum van dertig procent vrouwen binnen de top van organisaties.

De NBA hoopt met het initiatief een signaal af te geven over de kracht van de voorbeeldfunctie. Meer vrouwen en diversiteit in het bedrijfsleven begint ook bij het zichtbaar maken van rolmodellen, aldus de beroepsorganisatie.

Brenda Westra

Registercontroller en registeraccountant Brenda Westra (1967) werkte aanvankelijk in de controlepraktijk en daarna in de consultancy. Ook werkte ze bij de Belastingdienst en als docent aan de Vrije Universiteit. Westra werd binnen het accountantsberoep vooral bekend als schrijfster van studieboeken, waarin zij complexe regelgeving voor accountancystudenten beter toegankelijk maakte.

Foto Brenda Westra

Westra was ook een 'rebelse' accountant, met een heldere visie op de toekomst van het beroep. Een kritische accountant en tegelijk gepassioneerd voorvechtster van vernieuwing. Daarvoor zette zij zelf de Stichting Future Finance op, gericht op innovatie in financiële verslaglegging en ideeënvorming over de toekomst van het accountantsberoep. Universiteit Nyenrode eert haar als uitvloeisel hiervan sinds 2018 met de jaarlijkse Brenda Westra Opinieprijs.

Brenda Westra overleed op 12 oktober 2015 op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.