Nieuws

Aandeelhouders en werknemers krijgen meer te zeggen over topsalarissen

De Eerste Kamer nam deze week een nieuwe wet aan die beursgenoteerde bedrijven ertoe verplicht nauwkeuriger verslag te doen van hoe hun loonbeleid aansluit op de langetermijndoelstellingen van een bedrijf.

Dat meldt onder meer het Financieele Dagblad. De nieuwe wet, die voortkomt uit EU-richtlijn 2017/628 over langetermijnbetrokkenheid, schrijft voor dat 75 procent van de aandeelhouders akkoord moet gaan met het beloningsbeleid. Voorheen was dat 50 procent plus één stem. Vanaf 2020 krijgen aandeelhouders ook een adviserende stem over het remuneratierapport.

Ondernemingen zullen ook meer uitleg moeten geven aan aandeelhouders over het maatschappelijk draagvlak van het beloningsbeleid. Volgens Rients Abma, directeur van beleggerskoepel Eumedion, doet bijna geen enkele onderneming dat momenteel. "Het betekent dat ze dat volgend jaar vrijwel allemaal ter stemming moeten brengen op de ava", zegt hij in het FD.

Werknemers krijgen ook meer invloed op het beloningsbeleid. Wanneer de ondernemingsraad leden van de raad van commissarissen voordraagt, dan moeten die leden in de remuneratiecommissie plaatsnemen. Die wetgeving gaat ook gelden voor grotere niet-beursgenoteerde bedrijven, maar voor bedrijven met een enkelvoudig bestuursmodel geldt het weer niet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.