Nieuws

GM klaagt Fiat Chrysler aan om corruptie

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) heeft branchegenoot Fiat Chrysler aangeklaagd vanwege jarenlange samenzwering van medewerkers met vakbondsvertegenwoordigers.

Diverse betrokkenen zitten inmiddels al achter de tralies, maar GM zegt nu miljarden dollars schade te hebben opgelopen door de kwestie. Volgens GM is de concurrent verantwoordelijk voor omkoping van vakbondsmedewerkers. Die zouden daarop het onderhandelingsproces over cao's hebben verstoord, waardoor Fiat Chrysler een voordeel kreeg ten opzichte van GM op het vlak van loon en andere arbeidsvoorwaarden.

De hoogte van de claim is niet bekendgemaakt in bij de rechtbank in de staat Michigan ingediende stukken. Fiat Chrysler heeft eerder altijd gezegd nooit op de hoogte te zijn geweest van de afspraken die drie voormalige bestuurders hebben gemaakt met autovakbond UAW. Volgens GM heeft de inmiddels overleden Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne echter hoogstpersoonlijk toestemming gegeven voor omkoping met als doel een concurrent dwars te zitten.

Fiat Chrysler zegt verbijsterd te zijn over de claim. Het Amerikaans-Italiaanse concern zegt zich op alle mogelijke manier te verweren tegen de aantijgingen. In een verklaring speculeert het bedrijf ook dat GM mogelijk beoogt de geplande fusie van Fiat Chrysler met de Franse branchegenoot PSA te dwarsbomen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.