Nieuws

Joris Luyendijk: sociaal-economische segregatie 'enorm'

Journalist en antropoloog Joris Luyendijk werd vooral bekend door zijn bestseller 'Dit kan niet waar zijn' over bankiers in de Londense City. Nu werkt hij aan een boek over maatschappelijke verschillen. Daarover gaf hij een workshop aan de Ledengroep Intern en Overheidsaccountants (LIO) van de NBA.

Wie in onze maatschappij hetero, wit en man is, een hoge vooropleiding heeft, seculier is opgevoed door eveneens hoog opgeleide ouders en keurig algemeen beschaafd Nederlands spreekt, kan zeven 'vinkjes' zetten achter zijn naam, aldus Luyendijk. Daarmee behoor je tot de kleine groep mensen die vrijwel alle belangrijke maatschappelijke posities vervult en zo kan beslissen over de overgrote meerderheid.

Wie minder 'vinkjes' heeft, moet veel harder knokken om een zelfde maatschappelijke positie te bereiken, meent de antropoloog.

Luyendijk pleit daarom voor meer inclusiviteit, een begrip dat in zijn ogen vaak "veel te simpel en te smal" wordt ingevuld. "We verarmen diversiteit tot vrouwen en discriminatie", zo zei hij. In zijn optiek is ook in ons land de sociaal-economische segregatie "enorm" en kennen wij hier inmiddels "Amerikaanse toestanden". "Rijken zitten bij de rijken op school, armen bij de armen." Maar het gaat ook vaak om "subtiele vormen van uitsluiting", aldus Luyendijk.

Als journalist en auteur van het spraakmakende boek over de bankwereld hield hij het LIO-gezelschap nog even voor dat internal auditors "heel moeilijk te vinden zijn" voor nterviews, "want die zijn heel loyaal".

Nieuwe LIO-voorzitter

Voorafgaand aan de workshop met Luyendijk hield LIO haar ledengroepvergadering. Daarbij gaf aftredend LIO-voorzitter Maureen Vermeij-De Vries de voorzittershamer door aan Daco Daams, in het dagelijks leven managing director business risk & audit bij Randstad Holding.

Hielkje van Staa-Oldenhuis (Rabobank) werd benoemd als nieuw bestuurslid in het ledengroepbestuur. Zittend LIO-bestuurslid Richard van Hienen werd gekozen tot vice-voorzitter.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.