Nieuws

Klaas Knot pleit voor vereenvoudiging belastingstelsel

Het Nederlandse belastingstelsel is "onnodig complex". Dat stelde Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) tijdens de Accountantsdag 2019.

Knot schetste in zijn speech, gehouden tijdens de middagsessie over risico-analyse, de uitdagingen voor de toekomst in de Nederlandse economie. Aan de hand van recente cijfers liet hij zien waar Nederland het goed doet en waar minder. 

Op dit moment staat Nederland er goed voor, zeker in vergelijking met de rest van de Europese Unie. En wereldwijd doet ons land het "best aardig" met een bruto binnenlands product van 47.500 euro per hoofd van de bevolking. Maar dat wordt anders. "Na een aantal vette jaren van relatief hoge bbp-groei, is de groei aan het afzwakken", aldus de DNB-president. Door vergrijzing kan de economie straks alleen nog groeien door te investeren in arbeidsproductiviteit.

Foto Klaas Knot

Knot noemde onder meer de hypotheekrenteaftrek en het belastingvrij sparen voor pensioenen als elementen die macro-economisch gezien verstorend werken. Tegelijk is de belasting op arbeid relatief hoog.

Om ook voor toekomstige generaties welvaart te garanderen, pleitte de DNB-voorman voor vereenvoudiging van het Nederlandse belastingstelsel, hervorming van het pensioenstelsel en verduurzaming van de economie. Ook moet er gekeken worden naar de verhouding tussen flexibele en vaste arbeid. "Een volle beleidsagenda staat ons te wachten", besloot Knot zijn toespraak.

De DNB-president gaf na afloop aan het verheugend te vinden dat accountants ook steeds meer nadruk leggen op "vooruitkijkende elementen" bij hun controlewerkzaamheden. "Dat helpt de Nederlandse economie robuust te maken voor macro-economische schokken die ongetwijfeld weer gaan komen", aldus Knot. 

Speech DNB-president Klaas Knot tijdens Accountantsdag 2019

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.