Nieuws

Miljardairs zagen bankrekening slinken

Het vermogen van alle miljardairs wereldwijd is vorig jaar voor het eerst sinds 2015 minder geworden. In totaal waren de miljardairs samen 8,5 biljoen dollar waard: 4,3 procent minder dan een jaar eerder.

De daling kwam vooral op het conto van miljardairs uit China en Hongkong, maar ook elders in Azië. Een en ander blijkt uit het jaarlijkse Billionaires Insights rapport van de Zwitserse bank UBS en PwC.Chinese miljardairs zagen hun vermogen ruim een achtste minder waard worden. Aandelen werden minder waard als gevolg van handelsspanningen en de Chinese yuan daalde ten opzichte van de dollar.

Ondanks de daling komt er gemiddeld ongeveer elke twee dagen een Chinese miljardair bij, aldus UBS. China telt inmiddels 436 miljardairs, tegen 397 in West-Europa. Wereldwijd daalde het aantal miljardairs, behalve in de Verenigde Staten. Daar groeide het aantal miljardairs nog, gevoed door techondernemers.

UBS verwacht dat miljardairs dit jaar weer iets ruimer in hun slappe was komen te zitten.

Nederland

Ons land telt meer miljardairs dan ooit tevoren, zo blijkt uit de jongste editie van de Quote 500. In totaal behoren nu 37 landgenoten tot de 'negen nullen club'. Net als vorig jaar is bierbrouwer-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken met ruim veertien miljard euro de rijkste miljardair van ons land.

Het gezamenlijke vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders steeg in het afgelopen jaar naar bijna 180 miljard euro.

Bron: ANP/Accountant

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.