Nieuws

Witte rook voor nieuw hoofd Vaticaanse toezichthouder

Het Vaticaan heeft Carmelo Barbagallo, een voormalige senior functionaris bij de Italiaanse centrale bank, benoemd tot nieuwe hoofd van de Vaticaanse Financial Information Authority (AIF), dat onlangs in opspraak kwam in een financieel schandaal.

Barbagallo volgt de Zwitser Rene Brülhart op, wiens termijn van vijf jaar niet werd verlengd. Onlangs deed de politie van het Vaticaan een aantal invallen bij de AIF en het Vaticaanse Staatssecretariaat. Het Staatssecretariaat zou verdachte investeringen hebben gedaan in vastgoed in Londen en het AIF zou de verdachte geldstromen hebben goedgekeurd. Tegen vijf medewerkers van de curie loopt momenteel een onderzoek.

Accountant.nl interviewde Brülhart begin dit jaar nog over het bestrijden van witwassen in Vaticaanstad. Brülhart studeerde enige tijd in Nijmegen. Naar Nederlandse maatstaven combineert de AIF de functies van de DNB, AFM en FIU, al kan de AIF geen boetes opleggen. Op de vraag of Vaticaanstad schoon is na de maatregelen die hij invoerde, antwoordde hij destijds: "Wat is schoon? Wij hebben een transparant systeem ingevoerd, onze procedures en maatregelen kunnen worden gecontroleerd en wij leggen verantwoording af. Belangrijk is dat we de instrumenten hebben om alle verboden financiële activiteiten te bestrijden."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.