Nieuws

CBS over 'jaren tien': economie veert op, leven wordt steeds digitaler

In 2018 waren ongeveer 9,4 miljoen mensen aan het werk, bijna 600 duizend meer dan in 2010. Het aantal zelfstandigen steeg het sterkst in deze periode: 11 procent. De arbeidsdeelname onder 15- tot 75-jarigen liep terug door de economische crisis van 2008, maar herstelde vanaf 2015 en was in 2018 weer nagenoeg op het niveau van vóór de crisis.

Dat blijkt uit een terugblik op de 'jaren tien' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat het decennium in cijfers heeft samengevat. De Nederlandse bevolking groeide in tien jaar van 16,6 miljoen naar 17,3 miljoen mensen. Twee derde van die groei is het gevolg van migratie.

Het leven in Nederland werd in de afgelopen jaren steeds digitaler. Negen op de tien mensen is actief op sociale media. Acht op de tien shopt online. Verder zette de vergrijzing door. In 2010 was 15 procent van de bevolking 65 jaar of ouder, in 2019 was dat 19 procent.

Burn-out

Steeds meer werkenden geven aan te kampen met burn-outklachten. Bij vrouwen van 25 tot 35 jaar was dat zelfs 22 procent (2018). Ook in alle andere leeftijdscategorieën is sprake van een toename, naar gemiddeld zo’n 17 procent.

Minister Wiebes van Economische Zaken besloot in 2018 om geleidelijk te stoppen met de gaswinning in Groningen. De overheid ontving in 2013 nog ruim 16 miljard euro aan aardgasbaten, in 2018 nog geen 3 miljard.

In de afgelopen tien jaar werd het ook duidelijk drukker op de weg. Op de rijkswegen passeerden in 2017 gemiddeld 2.261 motorvoertuigen per uur, een stijging van 8 procent vergeleken met zes jaar eerder.  

CBS 'De jaren tien in cijfers'

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.