Nieuws

Notaris moet bedrijfseconomisch inzicht versterken

Hoewel de notaris een juridisch expert is, moet hij of zij ook over de nodige financiële kennis beschikken. Niet alleen om als ondernemer te kunnen functioneren, maar ook om zijn of haar poortwachtersrol vanuit de ‘witwaswet’ Wwft goed te vervullen.

Dat stelt de NBA in de belangrijkste aanbeveling uit een nieuwe publieke management letter (PML), gericht op het notariaat.

In het verlengde hiervan wil de NBA samenwerking op kantoorniveau tussen accountants en notarissen mogelijk maken. Beiden hebben een poortwachtersrol binnen de Wwft. Zo'n samenwerking op kantoorniveau is nu nog niet toegestaan.

Veranderend kantorenlandschap

Het veranderende kantorenlandschap in het notariaat betekent dat vooral kleinere kantoren tijdig over bedrijfsopvolging moeten nadenken, mede in het licht van hun regionale functie. Anders kan de maatschappelijke toegankelijkheid van het notariaat in het geding komen.

Het toezicht in de sector wordt gemoderniseerd als het Bureau Financieel Toezicht (BFT) de volgende stap in zijn ontwikkeling maakt, in samenspraak met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De NBA ziet goede mogelijkheden om hieraan bij te dragen, via de specifieke kennis van accountants werkzaam in de sector. De NBA nodigt het BFT en de KNB daarom uit om een structureel overleg met deze accountants in te stellen.

PML

De NBA brengt in het kader van het beleidsprogramma Kennis Delen regelmatig publieke management letters uit over een specifieke sector.

In 2019 verscheen al een PML over Betaaldvoetbalorganisaties. Een PML is gebaseerd op kennis van NBA-leden werkzaam in of voor de betreffende sector, aangevuld met bureauonderzoek.

De publieke management letter 'Waarvan akte' is beschikbaar de NBA-website.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.