Nieuws

‘Britse accountants miskennen prestatiekloof’

Openbare verhoren van de Britse parlementaire commissie die de ‘Future of the audit inquiry’ uitvoert, laten zien dat Britse accountants weinig aan zelfreflectie durven te doen. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in een opinie in het FD.

Volgens Pheijffer wijzen de Britse accountants tijdens de verhoren op de 'verwachtingskloof' en stellen zij dat niet-accountants te veel van hen verwachten, met name rondom het signaleren van fraude. De niet-accountants, zoals toezichthouders, wetenschappers en politici wijzen tegelijk op de 'prestatiekloof': kritische rapporten over de controlekwaliteit plus een aantal incidenten, boetes en tuchtuitspraken. Met name daarvoor worden de accountants ter verantwoording geroepen en zijn onderzoekscommissies ingesteld, aldus Pheijffer.

Volgens hem is het niet vreemd dat het publiek van de accountant een focus op (onder meer) fraude verwacht. "Het doel van accountantscontrole is immers het verkrijgen van een redelijke mate van zekerheid dat financiële overzichten vrij zijn van afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten. Een formulering die niet door het publiek is verzonnen, maar eentje die in de eigen controlestandaarden van accountants is opgenomen."

Rapport

Oud-voorzitter van de Britse beurs Donald Brydon werkt aan een rapport dat betrekking heeft op de inhoud van accountantswerkzaamheden in het Verenigd Koninkrijk. Binnenkort wordt de opzet van zijn onderzoek bekend gemaakt, schrijft Pheijffer. In zijn verhoor voor de parlementaire commissie nam Brydon daarop al een voorschot, voor gevallen waarin sprake is van materiële fraude:  "There is no doubt that that falls inside the auditor’s scope".

Pheijffer wil in de opinie niet ingaan op oorzaken en oplossingen in de Nederlandse context: "Als lid van de Monitoring Commissie Accountancy past mij terughoudendheid".

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.