Nieuws

Rabobank krijgt boete voor niet voldoen aan witwasregels

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Rabobank een boete van iets meer dan één miljoen euro opgelegd. De toezichthouder constateerde gebreken bij de registratie van klanten, waarmee de bank niet voldeed aan antiwitwasregels.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Rabobank, na berichtgeving door de Volkskrant. De bank benadrukt dat de boete niet gaat over het doorlaten van witwastransacties en onvergelijkbaar is met de witwasaffaire waarvoor ING eerder schikte met het Openbaar Ministerie. Die schikking plus de opgelegde boete voor ING bedroeg in totaal 775 miljoen euro.

De Rabobank kreeg de boete in september vorig jaar, maar de geldstraf heeft betrekking op overtredingen tot en met 2016. Banken moeten in het kader van hun poortwachtersfunctie goed bijhouden wie hun klanten zijn, wat zij doen en wie bijvoorbeeld de uiteindelijke begunstigde is van geld dat bij hen wordt gestald. Als dat niet gebeurt bestaat het risico dat rekeningen worden gebruikt voor het doorsluizen van crimineel geld.

De Rabobank laat weten 250 nieuwe vacatures te hebben geplaatst voor anti-witwastoezicht. Die komen bovenop de circa duizend werknemers die daar nu mee bezig zijn in Nederland.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.