Nieuws

Digitale weerbaarheid van veel mkb-organisaties kan beter

Veel kleine en middelgrote organisaties hebben moeite met het tijdig opsporen van zwaktes in hun eigen digitale beveiliging. Ook zijn ze vaak onvoldoende voorbereid op een mogelijk cyberincident.

Dat blijkt uit een cybersecurity health check die Baker Tilly heeft uitgevoerd bij tweehonderd mkb-organisaties. Bij 84 procent van de bedrijven is de verantwoordelijkheid voor cybersecurity inmiddels op directieniveau belegd. Ruim driekwart van de organisaties heeft iemand uitvoerend verantwoordelijk gemaakt voor cybersecurity. Er is bij 63 procent sprake van cybersecurity beleid.

Minder positief is dat zo’n zestig procent de beveiliging van applicaties niet regelmatig test en bijna de helft geen regelmatige 'kwetsbaarheidsscans' uitvoert. Ook checkt maar dertig procent van de mkb-bedrijven hun leveranciers op cybersecurity.

Bewustzijn

Baker Tilly wil met de analyse de bewustwording rondom cyberrisico’s bij kleine en middelgrote organisaties vergroten. Volgens Rob Havermans, director IT Advisory bij Baker Tilly, is het bewustzijn voor cyberrisico’s bij de onderzochte organisaties "echt wel aanwezig". Hij spreekt van "een grote sprong voorwaarts" in vergelijking met enkele jaren geleden.

Tegelijk ontbreekt het bij veel mkb-organisaties nog aan een gedegen risicoanalyse als het gaat om cybersecurity. Ook blijkt dat veel bedrijven sommige primaire beveiligingsmaatregelen nog niet op orde hebben. 

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.