Nieuws

'Nieuwe richtlijn om maatschappelijke winst en verlies te berekenen'

Een nieuwe richtlijn voor verslaggeving moet het mogelijk maken maatschappelijke winst en verlies uit te rekenen.

Dat zegt het Impact Institute, dat de richtlijn 'Framework for Impact Statements' heeft ontwikkeld. ABN Amro heeft als eerste bank in de wereld haar maatschappelijke jaarrekening gepubliceerd op basis van deze nieuwe richtlijn, meldt het Impact Institute.

"Vroeger was het besturen van een bedrijf overzichtelijk: er moest winst worden gemaakt. Tegenwoordig wordt er meer gevraagd. Bedrijven worden geacht positieve waarde voor hun klanten, medewerkers en gemeenschap te creëren. Daarnaast moeten ze negatieve impacts, zoals klimaatschade en kinderarbeid, vermijden. Echter, de huidige verslaglegging is voornamelijk toegespitst op het meten van winst voor aandeelhouders", aldus het Impact Institute.

Het vandaag gelanceerde ‘Framework for Impact Statements’ moet bedrijven helpen om naast de winst die ze voor hun aandeelhouders boeken, ook de winst en verlies te laten zien voor haar klanten, medewerkers en de gemeenschap waarin ze actief is. "Een maatschappelijke jaarrekening (Impact Statements) gaat over meer dan financieel kapitaal alleen: ook natuurlijk, sociaal, menselijk, intellectueel en geproduceerd kapitaal worden meegenomen. De basis van de maatschappelijke jaarrekening is de Integrated Profit & Loss waarmee maatschappelijke effecten worden uitgerekend en in euro’s worden omgezet. Hiermee kunnen bedrijven sturen op de waarde die zij creëren per stakeholder, kapitaal en op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties", zegt de organisatie.

Het Framework for Impact Statements is opgesteld op basis van de ervaringen van het Impact Institute en haar partners, waaronder ABN Amro, AkzoNobel, Alliander en DSM. De richtlijn bouwt voort op internationale conventies en raamwerken, zoals die van de International Integrated Reporting Council (IIRC).

Open Standaard

Impact Institute werkt aan een open standaard voor de maatschappelijke jaarrekening en ziet de vandaag gepubliceerde richtlijn als de eerste stap. Een open standaard moet het mogelijk maken dat elke organisatie binnen vijf jaar een maatschappelijke jaarrekening kan opstellen. Het Impact Institute wil hiermee het bedrijfsleven betrekken bij het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelen zich achter hebben geschaard.

"De ontwikkeling van de standaarden voor de financiële jaarrekening duurde zo’n vijftig jaar. Met een open standaard willen we dit in vijf jaar doen voor maatschappelijke jaarrekening. We nodigen geïnteresseerde partijen uit om hieraan bij te dragen", aldus Adrian de Groot Ruiz, directeur van Impact Institute.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.