Nieuws

AKD-advocaat: 'oob-status corporaties slecht idee'

Het voornemen om woningcorporaties de status van organisatie van openbaar belang (oob) te geven is een slecht idee, omdat de regelgeving voor corporaties al flink is aangescherpt. Dat stelt Eelkje van de Kuilen, advocaat en partner bij AKD advocaten, fiscalisten en notarissen, in het Financieele Dagblad.

Van Kuilen reageert daarmee op de zorgen van de NBA over de oob-markt. Accon avm en Grant Thornton hebben aangekondigd hun oob-vergunning in te leveren, terwijl het aantal oob's waarschijnlijk per 1 januari 2020 wordt uitgebreid, onder andere met grotere woningcorporaties. "De controle op corporaties is de afgelopen jaren, ook zonder oob-status, al enorm verbeterd. Nu een tekort dreigt aan accountants, kunnen de corporaties beter gevrijwaard blijven van de oob-status", aldus Van Kuilen.

Zij wijst er daarnaast op dat de minister jaren geleden heeft besloten om onderwijsinstellingen uit te zonderen van de oob-status, omdat het onderwijs al gedetailleerde wet- en regelgeving kent op het gebied van toezicht en accountantscontrole. "Wat mij betreft, gaat die redenering anno 2019 ook op voor de woningcorporaties. Zij kennen een controleregime dat zeker net zo streng is als dat van onderwijsinstellingen. Ik zie daarom geen reden meer voor een onderscheid in de behandeling van corporaties en onderwijsinstellingen."

» FD: Woningcorporaties worden al streng genoeg gecontroleerd

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.