Nieuws

ASR stopt met bonus voor top

Verzekeraar ASR wil definitief een einde maken aan het uitkeren van bonussen aan zijn topbestuurders. De verzekeraar presenteerde dinsdag zijn nieuwe beloningsbeleid voor de periode vanaf 2020. De aandeelhouders mogen zich daar op 22 mei over buigen.

ASR kwam tot dit besluit na gesprekken met onder meer aandeelhouders, werknemers en politici. Daarnaast komen alle bestuurders net als ander personeel in loonschalen en krijgen ze er via de cao jaarlijks standaard 3 procent bij. In uitzonderlijke gevallen kan dat naar beneden tot 0 procent of naar boven tot maximaal 6 procent worden bijgesteld.

De salarissen van de topbestuurders krijgen een plafond dat wordt berekend op basis van beloningen bij andere vergelijkbare bedrijven en financiële instellingen. Zo krijgt topman Jos Baeten een salaris tussen 682.000 en 975.000 euro. Het maximum is hiermee bijna 12 procent lager dan de mediaan van de referentiegroep. De financiële directeur kan op een salaris tussen 530.000 en 756.000 euro rekenen, wat 5 procent onder de mediaan ligt. De salarissen van beide topmannen worden iedere twee jaar opnieuw bekeken.

ASR werd tijdens de financiële crisis genationaliseerd. De staat bracht de eerste pluk aandelen in 2016 naar de beurs en deed het resterende belang het jaar daarop van de hand. In deze periode mocht ASR geen bonussen uitkeren en de topsalarissen niet aanpassen. Vorig jaar besloot de top van ASR tot een stevige salarisverhoging, wat een golf van kritiek veroorzaakte. Het salaris van Baeten ging destijds van 543.000 naar 652.000 euro. Volgens de destijds gemaakte afspraken zal dit begin 2020 verder stijgen naar 740.000 euro.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.