Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens worstelt met capaciteit

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is momenteel als organisatie nog te klein om haar groeiende takenpakket aan te kunnen.

Dat blijkt uit een interview met voorzitter Aleid Wolfsen in het Financieele Dagblad, ter gelegenheid van de publicatie van het jaarverslag van de AP. Volgens Wolfsen kampt de organisatie met groeipijnen, onder meer omdat de invoering van de Europese privacywet AVG te veel werk met zich meebrengt.

De AP kent al jaren een te hoog ziekteverzuim door een te hoge werkdruk, aldus Wolfsen. De organisatie zou al 275 man in dienst moeten hebben, maar heeft momenteel 167 werknemers. "We krijgen op dit moment van Justitie wat we vragen, daar hebben we nul twist over. Maar we kunnen niet in één keer met honderd man uitbreiden. Dat kunnen we per jaar niet absorberen".

Niet-naleving wet

Volgens MKB-Nederland leeft in het mkb 99 procent van de bedrijven de nieuwe privacywet niet na, omdat die te vaag en te verstrekkend zou zijn. Wolfsen vindt het ernstig dat MKB-Nederland dat zo stelt: "Als je uitstraalt: non compliance is de norm, dan stel je je leden welbewust bloot aan sancties. We hebben gezegd: we gaan niet onmiddellijk achter de slager of de bakker aan. Maar er zijn soms kleine ondernemers die hele gevoelige data hebben. Iedereen moet voldoen aan die privacywetgeving."

Wolfsen waarschuwt dat de AP binnenkort "tanden gaat laten zien", en dat onderzoeken minder lang zullen duren. Maar omdat de AVG nieuw is, is de organisatie tot nu toe vooral bezig geweest met voorlichten, voordat er massaal boetes uitgedeeld gaan worden. Er zouden volgens de AP-voorzitter momenteel wel meerdere onderzoeken lopen die serieus zijn. Wolfsen: "Gelooft u mij: de eerste boetes komen er dit jaar aan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.