Nieuws

Europese banken al voor miljarden bestraft

Witwasperikelen en het niet naleven van handelsrestricties hebben Europese banken al miljarden aan boetes gekost. Kredietbeoordelaar Moody's rekende uit dat in de periode 2012-2018 voor een bedrag van ruim 14,2 miljard euro aan geldstraffen is opgelegd.

De boetes zorgen er volgens Moody's voor dat de doopcelen van banken nog meer worden gelicht, met de daarmee gepaard gaande financiële, operationele en reputatierisico's. In sommige gevallen krijgen banken de tijd om orde op zaken te stellen.

De Amerikaanse toezichthouders zijn goed voor ruim driekwart van de totale geldstraffen, aldus Moody's. Autoriteiten in de Verenigde Staten doen momenteel nog onderzoek naar Danske Bank en Swedbank.

Verder benadrukt het bureau dat Europese toezichthouders nu hogere boetes opleggen dan voorheen. Met strengere EU-richtlijnen worden banken aangemoedigd betere controles in te stellen. ING, dat eerder in Nederland een schikking trof van 775 miljoen euro, ligt nu met zijn Italiaanse dochter onder een vergrootglas in Italië.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.