Nieuws

Ceo-fraude: 'Het kan iedereen overkomen'

Ceo-fraude blijft onderbelicht, omdat veel bedrijven en bestuurders zich er voor schamen.

Dat zegt Edwin Slutter in een interview met MT.nl. Slutter was cfo bij bioscoopconcern Pathé toen hij in 2018 in totaal 19 miljoen euro overmaakte naar criminelen, terwijl hij dacht geld over te maken naar het Franse moederconcern van Pathé op verzoek van de Franse ceo. Het kostte Slutter en de Nederlandse Pathé-topvrouw Dertje Meijer hun baan.

Slutter is een voormalig accountant. Hij werd in december 2015, vanwege zijn rol als controlerend accountant bij vleesconcern Weyl uit Enschede, door de Accountantskamer uit het register van de NBA geschrapt. Hij is zich na zijn ontslag gaan verdiepen in het fenomeen ceo-fraude. Volgens Slutter wordt veel schade door ceo-fraude onder de pet gehouden. Volgens hem wordt de oplossing van het probleem veelal in de technische hoek gezocht, terwijl de oorzaak naar zijn mening meer in de bedrijfscultuur ligt.

Vooral multinationals zouden volgens Slutter vanwege machts- en gezagsverhoudingen een makkelijke prooi zijn. Criminelen richten zich volgens hem meestal op dochterbedrijven. Wanneer die op te grote afstand staan van het hoofdkantoor kan een organisatie een relatief makkelijke prooi worden. Daarom moeten volgens Slutter de lijnen in een organisatie korter worden. "Het liefst wil je dat iedereen de telefoon kan pakken om de baas te bellen", aldus Slutter.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.