Nieuws

'Goed betaalde managers presteren echt beter'

Topmanagers die meer betaald krijgen, presteren ook echt beter. Dat gaat althans op voor beloningen tot zo'n 600 duizend euro.

Dat komt naar voren uit een gezamenlijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op aanvraag van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Voor de studie is onder meer gesproken met bestuurders van grotere industriële bedrijven. Ook zijn oordelen over het leiderschap van 138 bedrijfsbazen gekoppeld met CBS-data. Het bleek dat de kwaliteit van het management tot een bepaald salarisniveau positief samenhangt met het salaris van de topman of -vrouw.

Maar, zeggen de onderzoekers: het positieve verband lijkt te stagneren boven de 600 duizend euro. Bij bedrijfsbazen die meer verdienen verschilt de kwaliteit niet significant meer van die bij bedrijven waar de baas tussen de 400 duizend en 600 duizend euro verdient.

Ook hangt de managementkwaliteit samen met het aantal jaren dat iemand leiding geeft bij het bedrijf. De langstzittende managers werken over het algemeen bij bedrijven met de laagste managementkwaliteit, oftewel: de bedrijfsprestaties worden volgens de studie vaak minder naarmate bestuurders langer aan het roer staan.

Kwaliteit van management is door de onderzoekers bepaald aan de hand van deelscores op terreinen als de inrichting van werkprocessen, doelstellingen voor de lange termijn en de wijze waarop getoetst wordt in hoeverre die bedrijfsdoelen daadwerkelijk gehaald worden. De onderzoekers merken op dat er wat betreft dit thema ook nog andere factoren een rol spelen waar nu nog geen rekening mee is gehouden, zoals bedrijfsprestaties of andere karakteristieken van een bedrijf en persoonlijke eigenschappen van de bedrijfsbaas.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.