Nieuws

Hoekstra wil strengere meldplicht aandeelhouders

Minister Wopke Hoekstra wil dat beleggers voortaan al in een vroeg stadium hun belang in een beursgenoteerd bedrijf melden, om zo bedrijven te beschermen tegen activistische aandeelhouders.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een tot nu toe onopgemerkt wetsvoorstel. Als het voorstel wordt aangenomen krijgt Nederland een van de strengste meldplichten van Europa.

Hoekstra wil dat de grens waarop aandeelhouders hun belang moeten melden in het openbare register van de AFM met een procent naar beneden gaat, van 3 naar 2 procent. Volgens de minister moet deze maatregel tegenwicht bieden aan "kortetermijngerichtheid".

De AFM is niet blij met het voorstel, omdat zij liever een gelijk speelveld zien en de standaard in de EU is 5 procent. "Hier zou nu nog een drempel bij komen", aldus een woordvoerder van de AFM. Eumedion zegt dat de wet overbodig is, omdat een nieuwe Europese richtlijn het binnenkort mogelijk zal maken om een overzicht op te vragen van alle aandeelhouders die meer dan een half procent belang hebben.

Het is tot 4 juli mogelijk om een reactie te geven op de consultatie van het wetsvoorstel.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.