Nieuws

Nieuwe Ajax-topvrouw verruilde accountancy voor bedrijfscarrière

Susan Lenderink, de nieuwe cfo van Ajax, studeerde jarenlang auditing aan de Universiteit van Amsterdam. Toch keerde ze de accountancy al snel de rug toe. Wat haar betreft voorgoed.

Henk Vlaming

Susan Lenderink volgt op 1 juli Jeroen Slob op als cfo van voetbalclub Ajax. Nu is zij nog cfo van warenhuis de Bijenkorf. Op het internet wordt ze oneerbiedig "hoofdboekhouder van de Bijenkorf" genoemd. Die benaming verwijst naar haar oorspronkelijke rol in de accountancy, waar ze slechts drie jaar heeft gewerkt.

De accountancy is ook de sector waar ze een studieverleden heeft. Van 1995 tot 2003 was auditing haar studierichting. Eerst vanuit de opleiding economie die ze volgde aan de Universiteit van Amsterdam, met auditing als specialisme. Aansluitend kwam ze in 2000 in dienst van PwC, waar ze zich als senior associate bezighield met controlewerkzaamheden.

"Dat is de functie waarin je terechtkomt na je start", zegt woordvoerder Meint Waterlander van PwC. Herinneringen aan Lenderink zijn er niet op het kantoor. Waterlander: "Daarvoor is het te lang geleden. Maar ze heeft het knap gedaan. We feliciteren haar met haar benoeming bij Ajax."

Leerzaam

Parallel aan haar werk bij PwC volgde ze een postmasteropleiding voor Certified Public Accountant (CPA), eveneens aan de Universiteit van Amsterdam. Het einde van de studie viel samen met het einde van haar loopbaan bij PwC, die drie jaar duurde. Ze heeft evenwel naar examen niet behaald, laat haar woordvoerster weten. Daarom voert ze ook de titel niet.

Haar tijd bij PwC noemde ze in het tijdschrift Elegance "leerzaam". "Want het biedt je de mogelijkheid om in een korte tijd een kijkje te nemen in de keuken van grote bedrijven. Je neemt alleen geen beslissingen. En ik wilde juist graag zelf aan de knoppen zitten. Ik was altijd al een fan van de Bijenkorf, dus de keuze om daadwerkelijk voor het warenhuis te gaan werken was snel gemaakt toen ik de kans kreeg."

Hiermee is wat haar betreft de accountancy een afgesloten hoofdstuk. "Ze is niet voornemens te gaan werken in de accountancy", aldus woordvoerster Melissa Pot van de Bijenkorf. 

Geen toelichting

Bij de Bijenkorf startte Lenderink in de functie van financial controller. Ze begon ook aan de opleiding voor register controller, die ze in 2005 afrondde. Sindsdien voert ze de titel van RC. Dat was hetzelfde jaar waarin ze bij de Bijenkorf promoveerde tot consolidatie manager. Een jaar later werd ze risk manager bij de Bijenkorf, tot ze vanaf 2007 een niet-financiële functie bekleedde, planning manager women's beauty en lingerie. Sinds 2012 is zij financieel bestuurder van de Bijenkorf.

Onbekend is of haar achtergrond in de accountancy van invloed was op haar aanstelling bij Ajax. "De raad van commissarissen heeft de afweging gemaakt en ik weet niet wat hun overwegingen waren" , aldus woordvoerder Miel Brinkhuis van Ajax. "Ze gaan hier geen toelichting op geven."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.