Nieuws

'Ondernemers in nood vragen te laat hulp'

Veel ondernemers die in nood komen vragen te laat hulp. Onder meer accountants en banken zouden een signalerende en stimulerende rol kunnen spelen voor ondernemers in nood.

Dat concluderen onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HVA) in een onderzoek dat zij publiceerden in het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie. Volgens de onderzoekers geldt schaamte en het stigma rond falen dubbel, omdat problemen bespreekbaar maken direct gevolgen heeft voor samenwerken en zakendoen. "Daarnaast zit het in de aard van ondernemers om te verwachten dat het morgen beter zal gaan. Als ze eerder aan de bel trekken bij problemen en het beter bekend is waar ze daarmee terecht kunnen, kan grotere schade worden voorkomen", aldus de onderzoekers.

De onderzoekers wijzen erop dat vooral de succesverhalen aandacht krijgen, maar dat het falen vaak onderbelicht blijft. "Het gaat om een substantieel maar grotendeels onzichtbaar deel van het totale aantal ondernemers", aldus HvA-onderzoeker Jeanne Martens. Dit leidt volgens Martens niet alleen tot persoonlijke schade, maar ook tot maatschappelijke en economische kosten. "Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke impact voor iemand die een familiebedrijf moet opgeven, maar economisch gezien ook aan leveranciers waarvan de rekening niet betaald wordt, of een gezin met kinderen in geldnood."

De onderzoekers benoemen vier soorten oorzaken van problemen bij ondernemers: financieel, administratief, persoonlijk en overig. Tussen die problemen bestaat ook een wisselwerking, waardoor problemen zich vaak opstapelen. De onderzoekers wijzen erop dat uit eerder onderzoek blijkt dat veel kleine ondernemingen falen vanwege een gebrek aan managementervaring en expertise.

Een signalerende en stimulerende rol is volgens de onderzoekers weggelegd voor de omgeving van de ondernemer, waaronder banken en accountants. "Zij kunnen helpen het oorspronkelijke, ondernemende denken in kansen en scenario’s te stimuleren in plaats van alleen naar de rode cijfers en eventuele dichte enveloppen te kijken. Juist als de ondernemer al klem zit en vooral bezig is met overleven, zouden adviseurs hen moeten helpen de blik op de toekomst te houden of te herpakken", aldus Martens.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.