Nieuws

Christie's veilt 500 jaar oude boekhoudhandleiding

Veilinghuis Christie's veilt volgende week het beroemde 'Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita' van Luca Pacioli. Het boek uit 1494 bevat een overzicht van de wiskundige kennis uit die tijd en is het eerste boek waarin het systeem van dubbel boekhouden werd uitgelegd.

Christies kondigde de veiling van het boek eind februari aan, en volgende week is het zover; het boek dat wordt gezien als een van de invloedrijkste publicaties in de geschiedenis van het kapitalisme gaat onder de hamer op 12 juni.

Het 615 pagina's tellende boek werd geschreven door de Italiaan Luca Pacioli. Volgens Christie's legde Pacioli met zijn boek "het wiskundige fundament voor onze moderne en technologische samenleving". Pacioli, die bevriend was en samenwerkte met Leonardo da Vinci, had zichzelf als doel gesteld om alle wiskundige kennis in de wereld vast te leggen in zijn boek. Hij woonde vijf jaar lang samen met Da Vinci in Milan, waar zij samenwerkten aan wiskundige inzichten, terwijl Da Vinci ook werkte aan zijn beroemde muurschildering, 'Het Laatste Avondmaal'.

Christina Geiger, hoofd van de afdeling boeken en manuscripten bij Christie's: "Terwijl Leonardo da Vinci revolutionaire stappen zette in de kunst en Machiavelli dat deed voor de politiek, deed Pacioli dat voor de zakenwereld. Van dubbel boekhouden tot kansberekening en informatica; alle wiskundige principes achter de belangrijkste kenmerken van de hedendaagse financiële wereld staan in de Summa de Arithmetica."

Wie de Summa Arithmetica wil bemachtigen moet wel over een diepe buidel beschikken: biedingen beginnen bij 1 miljoen dollar.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.