Nieuws

Eumedion: extra meldingsplicht aandeelhouders niet noodzakelijk en disproportioneel

Eumedion is tegen de invoering van een extra 2 procent-meldingsdrempel voor aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen. Volgens de koepel van institutionele beleggers is zo'n nieuwe drempel "niet noodzakelijk" en "disproportioneel" en leidt het alleen maar tot overbodige additionele kosten voor aandeelhouders.

Dat schrijft Eumedion in haar commentaar op het voorontwerp van een wetsvoorstel ter uitbreiding van de meldingsplichten voor aandeelhouders. Daarin staat dat aandeelhouders hun belangen in beursgenoteerde ondernemingen voortaan al bij een belang van 2 procent moeten melden, naast de al bestaande wettelijke meldplichten, die aanvangen bij een 3 procent-aandelenbelang.

Volgens de wetgever kan de introductie van de nieuwe meldingsdrempel bijdragen aan een goede onderlinge en constructieve dialoog tussen aandeelhouders en de onderneming. Beursgenoteerde ondernemingen hebben echter op grond van de bestaande wetgeving al voldoende mogelijkheden om hun aandeelhouders die meer dan 0,5 procent van de aandelen houden, te kennen en met hen een dialoog aan te gaan, stelt de beleggerskoepel.

Daarnaast is de nieuwe meldingsdrempel volgens Eumedion "een extra 'nationale kop' op de implementatie van de Europese Transparantierichtlijn en doet zij daarmee afbreuk aan de vorming van een echte Europese kapitaalmarktunie met zoveel mogelijk uniforme Europese regelgeving". De beleggerskoepel wijst daarbij op de werkgroep die de minister van Financiën onlangs samen met zijn Franse en Duitse collega's heeft ingesteld om de Europese kapitaalmarktunie nieuwe impulsen te geven.

Ook merkt Eumedion op dat het voorontwerp niet in lijn is met het regeerakkoord en ten onrechte niet is voorgelegd aan de Autoriteit Persoonsgegevens. "Dit terwijl het voorontwerp inbreuk maakt op de privacy van kleinere beleggers die privépersonen zijn."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.