Nieuws

India wil auditverbod van vijf jaar voor Deloitte en KPMG

Het Indiase ministerie van Corporate Affairs heeft een procedure in gang gezet om Deloitte en KPMG voor een periode van vijf jaar te verbannen van de Indiase auditmarkt.

Dat meldt de Financial Times. Volgens de Indiase autoriteiten zijn Deloitte en KPMG er medeschuldig aan dat financieringsmaatschappij Infrastructure Leasing & Financial Services (IL&FS) vorig jaar failliet ging, met een kredietcrisis tot gevolg. De Indiase auditpraktijken van Deloitte en KPMG zouden IL&FS geholpen hebben bij het verborgen houden van slechte leningen. Deloitte en KPMG ontkennen de beschuldigingen.

IL&FS speelde een belangrijke rol bij een recente golf van infrastructurele projecten in India en had een hoge kredietrating. Vorig jaar augustus bleek het bedrijf plots niet meer aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, wat tot marktinstabiliteit en een liquiditeitscrisis leidde. Uit vrees voor verdere marktbesmetting besloot de overheid in oktober IL&FS over te nemen.

Volgens de Indiase autoriteiten zouden Deloitte en KPMG actief hebben samengespannen met het IL&FS-management bij het verbergen van slechte leningen. Ook zouden de kantoren frauduleuze activiteiten niet hebben gerapporteerd en geholpen hebben bij het verduisteren van geld.

Deloitte en KPMG worden nu voor het National Company Tribunal Law gedaagd. Beide kantoren zeggen in een reactie onschuldig te zijn en ernaar uit te kijken hun kant van het verhaal te doen bij de rechter.

PwC

India heeft het al een tijdje aan de stok met accountantskantoren. Zo werd PwC in 2018 voor een periode van twee jaar de toegang tot de auditmarkt ontzegd, omdat het een omvangrijk fraudeschandaal bij het inmiddels failliete Satyam Computer Services van 1,7 miljard dollar niet had opgemerkt.

De Indiase toezichthouder Serious Fraud Investigation Office is vanwege het faillissement van IL&FS ook een strafrechtelijke procedure begonnen tegen Deloitte en KPMG.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.