Nieuws

IT-project Kamer van Koophandel dreigt uit de hand te lopen

Een IT-project bij de Kamer van Koophandel om oude systemen te vervangen dreigt in de soep te lopen.

Dat stelt Bureau ICT-toetsing (BIT), de overheidscommissie die toezicht houdt op IT-projecten binnen de overheid. BIT onderzocht het IT-project 'Kern Gezond', dat verschillende oude systemen van de KvK moet samenvoegen in één nieuw systeem, waarin alle officiële bedrijfsinformatie die in het Handelsregister staat, waaronder jaarrekeningen, snel doorzoekbaar wordt.

BIT zegt "flink geschrokken" te zijn van het project. "We onderschrijven de gedachte van de KVK om met Kern Gezond de systemen van het Handelsregister te vereenvoudigen […]. Wij zien echter in de aanpak niet terug dat de raad van bestuur deze gedachte duidelijk heeft opgelegd aan het programma. Wij denken daarom dat vereenvoudiging van het Handelsregister met Kern Gezond nog ver weg is", aldus BIT.

BIT adviseert de minister om "stevig in te grijpen" in het IT-project, omdat het momenteel "stuurloos" is. Het totale project werd begroot op 39 miljoen euro. Inmiddels zou ruim 15 miljoen euro uitgegeven zijn aan randzaken. "Kern Gezond heeft voor dit bedrag nog nauwelijks geaccepteerde software opgeleverd die bijdraagt aan de hoofddoelen van het programma", aldus BIT.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.