Nieuws

Non-bancaire financiering groeit sterk in Nederland

In tegenstelling tot bancaire financiering is non-bancaire financiering in Nederland de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Dat meldt Stichting MKB Financiering op basis van eigen onderzoek. In 2017 was het totale bedrag aan non-bancaire financiering ruim 670 miljoen euro, in 2018 was dit 1,01 miljard euro. Dat is een groei van 51 procent ten opzichte van 2017. Het aantal bedrijven dat non-bancaire financiering heeft ontvangen steeg met 29 procent, van 17.498 in 2017 tot 22.620 bedrijven in 2018.

"Met ruim 1 miljard euro aan verstrekte financieringen via crowdfunding, direct lening, kredietunies en non-bancaire aanbieders van factoring en lease zijn in 2018 minimaal 22.620 mkb bedrijven aan financiering gekomen. Vooral bij kleinzakelijke financieringen onder 1 miljoen euro blijkt non-bancaire financiering sterk te groeien en een behoefte in te vullen in de markt. Volgens de verwachtingen zal in 2022 minimaal een derde van deze financieringen buiten banken om verstrekt worden", aldus Stichting MKB Financiering.

De markt van non-bancaire financiering in Nederland is volgens de stichting "zeer divers" en bestaat uit crowdfunding (23 procent), kredietunies (1 procent), direct lending (21 procent), MKB Beurs (2 procent), lease (24 procent) en factoring (29 procent). Volgens de Financieringsmonitor 2018 hadden er 57.430 mkb bedrijven een financieringsbehoefte. In totaal heeft 39 procent van de bedrijven met financieringsbehoefte een non-bancaire financiering ontvangen.

Kleinzakelijke financiering

Binnen het onderzoek is aanvullend onderzoek gedaan naar de mkb financieringsmarkt van aanvragen onder de 1 miljoen euro (kleinzakelijke financieringen), omdat daar de meeste nieuwe aanbieders zich op richten. "Deze financieringen worden voornamelijk aangevraagd door bedrijven met een jaaromzet tot 5 miljoen euro. De totaal verstrekte non-bancaire financiering van financieringsaanvragen onder 1 miljoen in 2018 was 873 miljoen euro. Dit is een stijging van 50 procent ten opzichte van 2017 (€ 582 miljoen). Afgelopen jaar werd 8 procent van de mkb financieringen onder 1 miljoen euro via non-bancaire financieringen verstrekt.

Stichting MKB Financiering: "De totale omvang van non-bancaire financieringen aan kleinzakelijke klanten onder de miljoen stijgt naar verwachting in 2022 naar 4,4 miljard euro. De omvang van de bancaire verstrekkingen onder de 1 miljoen daalt naar verwachting in 2022 naar 8,3 miljard euro. Per saldo is de inschatting dat in 2022 circa 35 procent van de totale financieringen aan kleinzakelijke mkb klanten (< € 1 miljoen) uit non-bancaire financieringen bestaan.

Het aantal kleinzakelijke klanten die non-bancaire financiering heeft verkregen was in 2018 22.520. Dit is een groei van 29 procent ten opzichte van 2017 (17.461 bedrijven).

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.