Nieuws

Rechter vernietigt boete NS voor aanbesteding

De NS hoeft toch geen boete te betalen voor machtsmisbruik bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Hij acht niet bewezen dat de NS zijn machtspositie heeft misbruikt. De boete van een kleine 41 miljoen euro was in 2017 door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) opgelegd.

De NS won in 2014 de aanbesteding voor het openbaar vervoer in de provincie Limburg met zijn dochter Abellio. Het bedrijf maakte echter gebruik van vertrouwelijke informatie over concurrent Veolia die het kreeg van een ex-directeur van dat bedrijf. Ook benadeelde NS volgens de ACM concurrenten door bruikbare informatie laat door te geven, terwijl Abellio daar wel over kon beschikken.

De ACM had een link gelegd tussen de marktpositie van de NS op het hoofdrailnet en de markt van het Limburgse openbaar vervoer. De rechter vindt dat die link niet te leggen is zonder meer onderzoek te doen.

De zaak kostte toenmalig NS-topman Timo Huges de kop. Hij werd vervolgens aangeklaagd wegens fraude, maar daarvan vrijgesproken. De NS zegt tevreden en opgelucht te zijn over de uitspraak en herhaalt al hard te hebben ingegrepen in de organisatie om herhaling van de "onacceptabele gedragingen" te voorkomen. De ACM laat weten de uitspraak te bestuderen en daarna te bepalen of zij in beroep gaat. De marktwaakhond stelt dat concurrentie op de markt voor openbaar vervoer goed is voor de reizigers, maar dat aanbestedingen wel eerlijk moeten verlopen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.