Nieuws

Rekenkamer tikt Financiën op de vingers

De Rekenkamer tikt de staatssecretaris van Financiën op de vingers omdat die niet op tijd nagaat of bepaalde regels bij het heffen van belastingen wel voldoen.

Die regelingen moeten de belastingheffing eenvoudiger maken, maar het is vaak onduidelijk of ze goed werken. Het kabinet voldoet niet aan de evaluatieplicht, stelt de waakhond klip en klaar. De regelingen worden niet om de zoveel tijd bekeken en desnoods bijgesteld. Daardoor beschikt ook het parlement niet over actuele informatie.

Het gaat om de zogenoemde forfaitaire regelingen, vaste bedragen voor bijvoorbeeld inkomsten uit vermogen of bijtelling van de auto van de zaak. De helft van de forfaits is al langer dan zeven jaar niet meer geactualiseerd, terwijl dat wel had gemoeten. Zes forfaits, voornamelijk in de Successiewet (over schenken en erven), zijn zelfs sinds 1980 niet meer geactualiseerd. Toch zijn de relevante omstandigheden sindsdien gewijzigd. Zo daalt al jarenlang de marktrente en stijgt geleidelijk de levensverwachting verschillend voor vrouwen en mannen. Een heffing kan nu veel van het werkelijke bedrag afwijken.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel erkent in een reactie dat er niet periodiek geëvalueerd wordt en dat het actualiseren noodzakelijk is. Hij heeft een nader onderzoek toegezegd, waarvan de resultaten begin 2020 naar het parlement worden gezonden.

Bron: ANP/Accountant

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.