Nieuws

Vermogen miljonairs gemiddeld drie miljoen euro

Op 1 januari 2017 telde Nederland 115 duizend miljonairshuishoudens. Gemiddeld beschikten zij over een vermogen van ruim drie miljoen euro. Dat is 55 keer zo hoog als het vermogen van niet-miljonairs. Hun besteedbaar jaarinkomen is drie keer zo hoog.

Dat meldt het CBS op basis van recent onderzoek naar welvaart en welzijn van miljonairs, uitgevoerd op verzoek van Van Lanschot. Het besteedbaar jaarinkomen van miljonairshuishoudens bedroeg in 2017 gemiddeld 117 duizend euro, tegenover veertigduizend euro van niet-miljonairs. Werkzame miljonairs in de specialistische, zakelijke dienstverlening hebben gemiddeld het hoogste jaarinkomen (149 duizend euro), gevolgd door miljonairs in de financiële dienstverlening en nijverheid.

Voor bijna de helft van de miljonairs is de eigen onderneming de voornaamste bron van inkomsten. Voor een kwart is dat pensioen, voor vijftien procent loon als werknemer en voor dertien procent inkomen uit vermogen, zoals ontvangen rente, dividend en opbrengsten uit onroerend goed.

Gezonder

Miljonairshuishoudens hebben een vermogen van een miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet is meegeteld. Rond zestig procent van de miljonairs heeft een vermogen van één tot twee miljoen euro, terwijl tien procent vijf miljoen euro of meer bezit. De helft van het totale bezit van miljonairs bestaat uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen.

Miljonairs zijn over het algemeen gezonder dan niet-miljonairs en hebben vaker een gezondere levensstijl, zo blijkt. Ze roken minder en hebben minder last van overgewicht. Ook zijn miljonairs vaker tevreden met hun leven dan niet-miljonairs. Niet verrassend: daarbij gaat het met name over hun financiële situatie en zorgen over de financiële toekomst.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.