Nieuws

Forum zet controleverklaring online

Forum voor Democratie heeft donderdagavond een intern onderzoek naar Forum-senator en voormalig penningmeester Henk Otten en de controleverklaring over de jaarrekening 2018 van de partij op zijn website gezet.

De accountant van Van Noort Gassler & Co heeft een oordeel met beperking afgegeven, omdat facturen en kasbonnen ontbreken bij diverse kosten. Daardoor is niet vast te stellen of die kosten rechtmatig zijn gemaakt. "Het niet kunnen vaststellen van deze rechtmatige besteding kan mogelijke gevolgen hebben voor de hoogte van de subsidie uit hoofde van de Wet Financiering Politieke Partijen." Ook constateert de accountant "dat er geen deugdelijke kasadministratie in 2018 heeft plaatsgevonden".

Forum beschuldigde Otten woensdag van poging tot fraude en kondigde aan hem uit de partij te willen zetten. De bedenkingen van de controlerend accountant tonen volgens de partij aan dat hij een potje maakte van de financiële administratie. In een verklaring bij de openbaar gemaakte stukken zegt Forum dat de accountant Otten herhaaldelijk heeft verzocht om betalingen te onderbouwen, maar gaf hij daaraan geen gehoor.

In het onderzoeksrapport wordt volgens de Forum "de vermoedelijke poging om te frauderen met subsidiegelden […] uitvoerig omschreven". Volgens de partij heeft die poging "door ingrijpen van het bestuur" uiteindelijk niet tot fraude geleid.

Otten zelf erkende in het televisieprogramma Nieuwsuur dat er vast wel eens ergens een bonnetje zal hebben ontbroken. Maar het gaat dan om "hele beperkte bedragen", stelde hij. In het onderzoek is Otten naar eigen zeggen "niet gekend".

De hele affaire is volgens Otten "een afrekening" omdat hij niet op een lijn zit met partijleider Thierry Baudet. Hij is niet van plan zijn zetel in de Eerste Kamer op te geven en gaat desnoods verder als eenmansfractie. Het partijbestuur vindt dat "niet acceptabel".

In een interview met het AD beschuldigde Otten op zijn beurt partijleider Thierry Baudet ervan dat hij een greep in de partijkas heeft gedaan om een vakantie naar Thailand te betalen. Ook kondigde hij aan dat hij een 'topadvocaat' in de arm neemt om aangifte te doen van smaad of laster.

Zondagavond maakte Forum voor Democratie bekend dat Otten definitief uit de partij is gezet.

Bron: ANP/AD/Accountant.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.