Nieuws

Lagere griffierechten voor kleinere vorderingen

De griffierechten voor civiele zaken in eerste aanleg met vorderingen tussen 500 en 5.000 euro gaan omlaag. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming) dat in consultatie is gegaan.

Nu betalen ondernemers voor een vordering van net boven de 500 euro nog 486 euro aan griffierechten. Dat wordt straks 306 euro óf als de ondernemer geen rechtspersoon is 204 euro. Volgens de bewindsman stappen vooral kleinere bedrijven nu niet naar de rechter en laten hun onbetaalde rekeningen liggen, omdat het verschil tussen griffierecht en vordering zo klein is. "Daar ga ik wat aan doen met dit wetsvoorstel."

Door meer categorieën in het griffierechtenstelsel te introduceren, kunnen de tarieven voor de lagere vorderingen dalen en komt de hoogte van het griffierecht beter in verhouding te staan tot de hoogte van de vordering. Dekker wil zo tegemoet komen aan de bezwaren van onder andere het mkb en van de deurwaarders. De huidige tarieven zouden de toegang tot de rechter te veel kunnen belemmeren.

Ook wil de minister particulieren tegemoetkomen die een incassoprocedure tegen een bedrijf hebben verloren en worden veroordeeld in de proceskosten. Doorgaans moeten zij dan het hogere griffierecht vergoeden dat het bedrijf (de rechtspersoon) heeft moeten betalen. Dit klemt vooral bij relatief lage geldvorderingen. Daarom brengt Dekker de griffierechten voor rechtspersonen en natuurlijke personen voor vorderingen tot 5.000 euro dichter bij elkaar.

Omdat de wijzigingen in de tarieven budgetneutraal moeten worden uitgevoerd gaat het griffierecht voor vorderingen van 5.000 euro of meer (in eerste aanleg) juist omhoog. Voor de vorderingen tot 500 euro blijven de griffierechten ongewijzigd.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.