Nieuws

Veel Britse accountants vinden bedrijfscultuur 'toxisch'

Maar liefst 55 procent van de Britse accountants ervaart de bedrijfscultuur van hun kantoor als 'toxisch'.

Dat blijkt uit onderzoek van CABA, een Britse organisatie die zich inzet voor het welbevinden van chartered accountants. Ruim driekwart (76%) geeft aan dat hun werk in de afgelopen twaalf maanden een negatieve invloed op hen heeft gehad. In de leeftijdscategorie 18-34 jaar vindt maar liefst 80 procent de bedrijfscultuur 'onaangenaam'. Ruim een kwart van die leeftijdsgroep noemt de onderlinge concurrentie als oorzaak, en eveneens een kwart wijst op te lange werktijden. Opvallend is dat die percentages dalen naarmate werknemers ouder worden; van de 55-plussers vindt slechts 29 procent de bedrijfscultuur onaangenaam.

17 procent van de accountants klaagt over het onrealistische aantal werkuren die de werkgever van ze verwacht, 18 procent noemt communicatieproblemen binnen het team en 13 procent klaagt over jaloerse of concurrerende collega's.

12 procent heeft collega's elkaar zien saboteren, en eveneens 12 procent heeft het idee dat ze niet bij het bedrijf passen. 7 procent heeft een pestkop als baas en 12 procent klaagt dat niemand ter verantwoording wordt geroepen wanneer er iets fout gaat.

CABA-service director Kelly Feehan zegt bezorgd te zijn over de resultaten, vanwege de impact die dergelijke werkomgevingen kunnen hebben op de mentale gezondheid van accountants. "Leiders moeten de signalen herkennen, of het nu onrealistische verwachtingen zijn, een duidelijk gebrek aan communicatie of egoïstische collega's, zodat er maatregelen kunnen worden genomen die een toxische omgeving kunnen ombuigen naar een vrolijke, productieve omgeving." Gebeurt dat niet, dan leidt dat volgens Feehan tot hoger verzuim en personeelsverloop.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.