Nieuws

Verzekeraar ASR verliest woekerpoliszaak

Verzekeraar ASR moet de door een consument en diens echtgenote betaalde poliskosten voor een beleggingsverzekering terugbetalen.

Volgens de Commissie van Beroep van klachteninstituut Kifid konden consumenten bij het afsluiten van deze woekerpolis niet uit de voorwaarden afleiden hoe hoog de kosten precies zouden uitpakken.

Het gaat om een echtpaar dat eind 2001 een Falcon LevensPlan afsloot bij een rechtsvoorganger van ASR met een looptijd van 27 jaar. Zij hadden zich bij Kifid onder meer beklaagd over de gebrekkige informatie vooraf en over kosten, die door de verzekeraar onterecht in rekening zouden zijn gebracht.

Bij de uitspraak volgt de Commissie van Beroep jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie als het gaat om de Europese richtlijn over oneerlijke bedingen voor consumentenovereenkomsten. Het is nu aan ASR om de ingehouden poliskosten te berekenen en met een vergoeding over de brug te komen.

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht.

ASR laat weten het inhoudelijk niet eens te zijn met de uitspraak, maar hier voor deze zaak wel gehoor aan te geven. "Het gaat hier om een individuele zaak met specifieke contractdocumentatie en omstandigheden, waar niet automatisch consequenties aan kunnen worden verbonden voor andere klanten met een Falcon LevensPlan", benadrukt de verzekeraar in een reactie.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.