Nieuws

China zet big four onder druk in kwestie Hongkong

China beschuldigt de big four van het steunen van de protesten in Hongkong. Medewerkers van de vier grote accountantsorganisaties zouden via crowd funding een advertentie hebben betaald waarin de kant van de demonstranten wordt gekozen.

De crowd funding-website gogetfunding.com ontving naar verluidt bijna tienduizend dollar van ruim 250 meest anonieme donateurs, voor een campagne met als titel "Donation for Big 4 Staff Declaration".

Daarover bericht NRC, dat zich weer baseert op de Global Times, een krant van de Chinese Communistische Partij. De betreffende advertentie zou zijn verschenen in de Apple Daily, een Hongkong-krant die in China verboden is. Volgens de Global Times moeten de big four nagaan wie binnen hun organisatie verantwoordelijk was voor de crowd funding-actie. De betrokken medewerkers moeten wat de Global Times betreft ontslagen worden.

Bedrijfsleven

De Chinese regering vraagt de volledige steun van het bedrijfsleven in de strijd tegen de demonstranten in Hongkong.  Veel bedrijven kiezen eieren voor hun geld vanwege het grote belang van China als handelspartner, zo lijkt het. "Maar misschien pakt het anders uit", aldus NRC. "De accountants kunnen uitwijken naar bijvoorbeeld Singapore, en andere multinationals kunnen dat ook." De vier kantoren hebben zich overigens van de advertentie gedistantieerd.

De demonstranten in Hongkong voeren al ruim twee maanden actie voor democratische hervormingen en minder Chinese inmenging. China dreigt tegelijk met militair ingrijpen. Volgens NRC wordt Hongkong door de maatregelen van China "een gebied waar, net als in Beijing, de Partij boven de wet staat. Niet de rechtstaat en de rechters hebben dan meer het laatste woord: dat is aan de politiek. Alleen bedrijven die hun politieke betrouwbaarheid aan China hebben bewezen, kunnen dan nog floreren".

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.