Nieuws

Marktaandeel kleinere accountantsorganisaties in woningcorporatiesector neemt toe

In 2018 nam het marktaandeel van de kleinere accountantsorganisaties in de woningcorporatiesector toe tot 19,6 procent. In 2016 was dit nog 9,5 procent.

Dat meldt de Autoriteit Woningcorporaties (Aw). Naast de zes grote accountantsorganisaties zijn er negen kleinere accountantsorganisaties in de sector werkzaam. De negen kleinere accountantsorganisaties bedienen vooral de kleine woningcorporaties. Op basis van het aantal verhuureenheden (bijvoorbeeld woningen en garages) van de corporaties is het marktaandeel van de kleinere accountantsorganisaties met 3,4 procent wel een stuk lager.

In 2018 huurden de meeste woningcorporaties accountantsorganisatie BDO in voor controlewerkzaamheden. Deze organisatie is sinds 2016 zowel marktleider op basis van het aantal corporaties als op basis van het aantal verhuureenheden: het marktaandeel bedroeg in 2018 26,3 procent van het aantal woningcorporaties en 30,2 procent van het aantal verhuureenheden. De individuele accountant met het grootste marktaandeel op basis van zowel het aantal woningcorporaties als op basis van het aantal verhuureenheden is ook afkomstig van BDO.

Deloitte had op basis van het aantal corporaties een marktaandeel van 16,0 procent. Op basis van het aantal verhuureenheden hebben PwC (22,3 procent) en Deloitte (13,9 procent) na BDO het grootste marktaandeel.

Individuele accountants

Uit de analyse over 2018 blijkt dat het aantal corporaties per accountant in de top van de lijst weer iets is gestegen ten opzichte van 2017. Net als vorig jaar heeft Arjan Verwoert van BDO de meeste corporaties onder zijn hoede, namelijk 26 corporaties, en ook op basis van het aantal verhuureenheden voert hij de lijst aan. Vorig jaar was dit op basis van het aantal verhuureenheden nog zijn collega bij BDO, Roland van Hecke.

De Parlementaire enquête Woningcorporaties (2013/2014) besteedde aandacht aan het aantal corporaties dat individuele accountants kunnen controleren. De Aw vindt het belangrijk dat accountantsorganisaties voldoende aandacht hebben voor de ‘span of control’ van individuele accountants.

Oob-besluit

Het kabinet maakte in juni 2015 bekend dat het meer instellingen als organisatie van openbaar belang (oob) wilde aanmerken. De aanleiding hiervoor was onder meer het rapport 'In het publiek belang', waarin de accountantssector naast andere maatregelen pleitte voor het uitbreiden van de oob-definitie. Aanvankelijk wilde het toenmalige kabinet woningcorporaties met meer dan 1.500 verhuureenheden als oob aanmerken. Maar na een consultatie, waarin onder meer NBA en Aedes pleitten voor een hogere ondergrens, werd dit verhoogd naar 2.500 verhuureenheden. Uiteindelijk werd de ondergrens op vijfduizend verhuureenheden vastgesteld.

Sectororganisatie Aedes vreest dat accountantskantoren door het oob-besluit te maken krijgen met personeelstekorten, omdat meer personeel nodig is voor de strengere controles, en dat woningcorporaties ook moeite gaan krijgen om accountantskantoren te vinden die de controle kunnen doen. Daarnaast denkt Aedes dat vooral kleine woningcorporaties daar de dupe van zijn. Accountantskantoren en de Autoriteit woningcorporaties delen die vrees echter niet, zo bleek onlangs uit een rondgang.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.