Nieuws

Kritiek op invoering verplichte aangifte via eHerkenning

De invoering van verplicht gebruik van eHerkenning bij de belastingaangifte voor ondernemers kan rekenen op de nodige kritiek. Er zou verzet tegen het systeem zijn bij flink wat ondernemers, Kamerleden, werkgeversorganisaties, vakbonden en ook binnen de fiscus zelf.

Ondernemers met een besloten vennootschap moeten vanaf dit jaar aangifte doen via eHerkenning. Dit systeem is ontwikkeld om veilig te kunnen communiceren met overheidsinstellingen. Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zeggen voorstanders te zijn van een veilig digitaal paspoort voor communicatie met de overheid, maar vinden dat dit niet de enige mogelijkheid moet zijn voor ondernemers die aangifte moeten doen.

"Ondernemers moeten als alternatief ook op papier aangifte kunnen blijven doen. En ondernemers die DigiD gebruiken voor hun aangifte, zoals eenmanszaken, moeten dat ook kunnen blijven doen. Dit is immers ook veilig. Bovendien is er geen wettelijke basis om ondernemers te verplichten via eHerkenning aangifte te doen", aldus de werkgeversorganisaties.

Kosten

Ondernemers moeten ook betalen voor eHerkenning. De kosten zijn tussen de 45 en 50 euro per jaar. MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat ondernemers gecompenseerd worden voor die kosten.  

Emeritus hoogleraar belastingrecht Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam is het daarmee eens en zei vorige week tegen de NOS dat de fiscus zich schuldig maakt aan "machtsmisbruik". Hij vindt het systeem "onwettig". Het ministerie van Financiën reageerde door te stellen dat het gaat om een dienstverlening en dat het logisch is dat daar kosten aan verbonden zijn. Zwemmer: "Het is zeker geen dienst die verleend wordt, ik verleen de overheid een dienst door aangifte te doen. De overheid hoort te zorgen voor een gratis veilige digitale omgeving waar ondernemers aangifte kunnen doen. Het is toch van de gekke dat ik als ondernemer een commerciële partij in de arm moet nemen om aangifte te doen. Het is principieel onjuist, dat het geld kost om aan je fiscale verplichtingen te doen."

Politiek

Ook de regeringspartijen vinden dat de fiscus het systeem te snel heeft ingevoerd en zich niet aan de wet houdt. CDA-kamerlid zegt tegen de NOS dat de wettelijke grondslag ontbreekt op basis waarvan de fiscus ondernemers dwingt om geld uit te geven voor het doen van aangifte. De ChristenUnie wil uitstel, en D66 vraagt zich af hoe het kan dat het systeem al is ingevoerd terwijl de Tweede Kamer het wetsvoorstel nog moet behandelen.

De Telegraaf meldt vandaag dat de invoering van eHerkenning ook binnen de fiscus heeft geleid tot gerommel. In een presentatie die de fiscus eind oktober gaf op een evenement van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staat dat er "ook intern" weerstand is tegen implementatie van eHerkenning. In de presentatie wordt gesproken over politiek risico en de noodzaak van het betrekken van de ambtelijke top. Een woordvoerder van de fiscus zegt tegen de Telegraaf dat de interne weerstand in de afgelopen periode is afgenomen, nadat de medewerkers beter zijn geïnformeerd.

Verschillende Kamerleden van de VVD, het CDA, de ChristenUnie en D66 zeggen de invoering vreemd te vinden en onder meer de VVD en het CDA zeggen vragen te zullen stellen aan minister Hoekstra (Financiën).  

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.