Nieuws

Misstanden en belangenverstrengeling met accountantskantoor dwingen baas Centrale Bank Suriname tot opstappen

Governor Robert van Trikt is opgestapt als president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Eén van de redenen daarvoor is belangenverstrengeling tussen zijn eigen accountants- en advieskantoor en de bank.

Dat melden verschillende Surinaamse media. In een onderzoek naar misstanden bij de CBvS zijn de afgelopen dagen verschillende onregelmatigheden naar boven gekomen, zoals het te hoog factureren van dure auto's, onduidelijke facturen en het antedateren van leningen.

Daarnaast zou de bankpresident zijn bevoegdheden hebben overtreden door een project te laten uitvoeren door een accountancybedrijf waar hij zelf eigenaar van is. Daarvoor zou door de bank tussen juni 2019 en november 2019 ruim een miljoen dollar zijn betaald.

Onderzoek

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft het Surinaamse parlement, De Nationale Assemblee, gemeld dat een integriteitsonderzoek bij de CBvS is gestart. Hoewel dat onderzoek nog loopt hebben Van Trikt en zijn waarnemer Ingeborg Geduld-Nijman inmiddels hun ontslag ingediend. President Desi Bouterse heeft het ontslag van Van Trikt aanvaard, dat van Geduld-Nijman nog niet, aldus Hoefdraad.

De Surinaamse minister van Financiën zei niet uit te sluiten dat er ook een strafrechtelijk onderzoek komt naar de daden van de bankbestuurders. Het handelen van de bankpresident zou in strijd zijn met de Bankwet en met andere wetten van het land. Over de zaak is volgens Hoefdraad ook overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie.

Van Trikt staat als registeraccountant ingeschreven bij de NBA en is tevens managing partner van een accountants- en advieskantoor in Suriname. Hij was sinds maart 2019 actief bij de Centrale Bank van Suriname.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.