Nieuws

PwC neemt controle provincie Utrecht over van EY

PwC neemt eerder dan gepland de rol van controlerend accountant van de provincie Utrecht over van EY. Verwachting is dat de controle van de provincie veel werk vraagt en dus ook flink duurder wordt.

EY kan volgens gedeputeerde Robert Strijk wegens een tekort aan mensen niet snel genoeg een inhaalslag maken bij het controleren van de jaarrekeningen, zo meldt RTV Utrecht. PwC lukt dat wel. Strijk stelt tegenover De Telegraaf blij te zijn met de soepele wijze waarop de controle-opdracht wordt overgedragen.

De snelle inhaalslag is nodig nadat de provincie blunderde met de jaarrekening van 2017. Door een grootschalige onderzoek naar niet-verantwoorde miljoenen voor de aanleg van de Uithoflijn werd die jaarrekening anderhalf jaar te laat afgerond. Daardoor liepen ook de jaarcijfers over 2018 stevige vertraging op. EY gaf eerder aan de controle daarvan pas dit voorjaar weer op te kunnen pakken, ook omdat de kwaliteit van de jaarstukken van de provincie om extra inspanningen vroeg.

Urgentie

Gedeputeerde Strijk erkent tegenover RTV Utrecht dat die kwaliteit onvoldoende was, maar dat doet niets af aan de urgentie. Het op tijd aanleveren van jaarrekeningstukken is voor hem topprioriteit, omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken de provincie al diverse keren op de vingers tikte. Grote uitbetalingen uit het provinciefonds werden als gevolg daarvan eerder al tijdelijk opgeschort.

Door het eerder overdragen van de opdracht aan PwC verwacht Strijk dat de controle over 2018 flink duurder wordt. Volgens de Telegraaf was voor de controles over 2018 en 2019 samen in totaal € 340.000 begroot, maar verwacht PwC voor al het extra werk op rond anderhalf miljoen uit te komen. De controle van de jaarrekening over 2017 kostte de provincie uiteindelijk ook zo’n anderhalf miljoen euro.

Volgens Strijk zijn de extra kosten op te vangen vanuit een post ‘onvoorzien’ in de goedgekeurde begroting van de provincie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.