Nieuws

Regels voor onafhankelijkheid accountants aangescherpt

Per 1 januari zijn gewijzigde gedrags- en beroepsregels en gewijzigde regels voor de onafhankelijkheid van controlerend accountants in werking getreden.

De Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) 2019 is aangescherpt waar het gaat over onethisch gedrag rondom het aannemen of aanbieden van geschenken, persoonlijke uitingen van gastvrijheid, beloftes of diensten.

Verder is een artikel over de verplichting tot collegiaal overleg toegevoegd. Voordat een accountant een controle-, beoordelings- of samenstellingsopdracht aanvaardt, moet die bij zijn of haar voorganger nagaan of er aanleiding is om de opdracht niet te aanvaarden.  

ViO

De Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (ViO) 2019 is onder meer gewijzigd waar het gaat over langdurige betrokkenheid van teamleden bij een opdrachtgever, beperking van de werkzaamheden van key assurance-partners tijdens de roulatietermijn en het explicieter maken dat roulerende partners nog wel een leidinggevende rol mogen vervullen, mits ze niet inhoudelijk betrokken zijn bij een opdracht.

De wijzigingen in de VGBA en in de ViO zijn vastgesteld in de ledenvergadering van de NBA op 16 december 2019. De wijzigingsverordeningen zijn op 31 december 2019 gepubliceerd in de Staatscourant en gelden vanaf 1 januari 2020.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.